- De zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump zijn nog niet verdwenen op financiële markten.
- Op de Amsterdamse beurs zakte de AEX-index vrijdag na een licht positieve opening weer in de min.
- De goudprijs is intussen naar een nieuw record gestegen.
- Lees ook: Zijn Amerikaanse staatsleningen nog wel een veilige haven? Zo kan China Trump pijn doen
De Amerikaanse president Donald Trump is er met zijn handelsoorlog goed in geslaagd om financiële markten flink op te schudden deze week.
De nervositeit rond het handelsbeleid van Trump overheerst nog altijd. Waar de aandelenbeurzen woensdag nog omhoogschoten doordat de VS hoge importheffingen voor veel handelspartners opschorten, sloeg donderdag de twijfel weer toe. Het leidde tot aanzienlijke verliezen op de Amerikaanse beurzen.
De brede S&P 500-index zakte 3,5 procent tot 5.268,05 punten. De Dow-Jonesindex eindigde 2,5 procent lager op 39.593,66 punten en techbeurs Nasdaq verloor 4,3 procent tot 16.387,31 punten.
Europese beurzen begonnen donderdag met forse koerswinsten, maar leverden die in de loop van donderdag deels weer in. In Amsterdam is de AEX-index vrijdag licht hoger geopend. In de loop van de ochtend noteerde de hoofdindex echter 0,4 procent lager op 814 punten, nadat bekend werd dat China de importtarieven voor de VS naar 125 procent verhoogt.
Beleggers vluchten naar goud
Eén van de weinige bakens van stabiliteit is de goudprijs. Die is inmiddels gestegen tot meer dan 3.200 dollar. Het edelmetaal werd vrijdag 1,7 procent duurder en bereikte een recordprijs van ongeveer 3.233 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee zet goud zijn recordopmars voort, nadat eind maart al voor het eerst de mijlpaal van 3.100 dollar werd doorbroken.
Goud wordt in onzekere tijden op de financiële markten als een veilige belegging gezien. De goudprijs is dit jaar al meer dan een vijfde duurder geworden en is deze week met ongeveer 6 procent in prijs gestegen. "Goud is nu de beste plek om te zijn", zei een in Shanghai gevestigde goudhandelaar. "De ongekende handelsspanning heeft het wantrouwen ten opzichte van de Amerikaanse dollar versterkt, waardoor de vraag naar andere veilige beleggingen is toegenomen."
Naast de onzekerheid rond het Amerikaanse handelsbeleid wordt de goudprijs gestuwd door aankopen van de centrale banken en speculatie op verdere renteverlagingen. Lagere rentetarieven zijn doorgaans gunstig voor goud. De dollar staat daarbij flink onder druk door het afnemende vertrouwen in de Amerikaanse economie.
Beleggers ruilen hun dollars daardoor in voor veiligere munten zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank. De Zwitserse frank klom naar het hoogste niveau in vijf maanden en de yen naar het sterkste niveau in drie weken. De euro steeg naar het hoogste niveau sinds februari 2022.